miercuri, 12 septembrie 2012

Anastasia Popescu Comandant LegionarDecat sa traiesti in genunchi, mai bine mori in  picioare !

Anastasia Popescu, Mama Sica – Comandant Legionar

Anastasia Popescu, Comandantul Cetăţuilor Legionare
Printre personalităţile marcante ale Mişcării Legionare, Sica Popescu a fost o figură aparte, bine cunoscută chiar şi dincolo de cadrul strict legionar.
Era nepoata lui Teodosie Popescu, unul dintre Văcăreştenii care, sub comanda lui Corneliu Zelea Codreanu, au întemeiat, la 24 Iunie 1927, Legiunea Arhanghelul Mihail, apoi denumită Garda de Fier sau Mişcarea Legionară.
Sica (diminutiv de la Anastasia) era numele sub care era cunoscută atît în Legiune cît şi în lumea înconjurătoare, şi care-i va rămîne pentru totdeauna.
Pentru credinţa ei şi pentru elanul cu care se angaja în fiecare acţiune la care-i era dat să participe, Căpitanul a distins-o cu gradul de comandant legionar. Ne-o amintim din tabăra de la Carmen Sylva în 1936, cînd făcea cu domnul General Cantacuzino, transportul pe targă al bolovanilor.
Anastasia Popescu, Mama Sica în Biserica Sf. Ilie Gorgani, Bucureşti
Refractară la tot ce nu era strict conform doctrinei Căpitanului, nu s-a implicat în cele din ’40. Peste ani şi decenii, ea şi-a închinat restul vieţii primului punct din doctrina legionară, care era şi cel mai apropiat de structura ei sufletească: credinţa în Dumnezeu. Pe această linie, ea a ajuns cunoscută în toata ţara, sub numele mult grăitor de „Mama Sica”. Ea s-a zbătut pentru introducerea învăţămîntului religiei în şcolile din România, şi a reuşit!
Biserica însăşi nu a putut să nu-i recunoască darul şi harul, împuternicind-o să catehiseze alături de sacerdoţiu. Ca, poate, o minune a Maicii Domnului, căreia îi închina rugăciunile ei, „Mama Sica” a plecat de la moarte spre viaţă în ajunul prohodului Maicii Domnului.
O împlinire de culme a unei vieţi legionare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu